Vätö – inte bara granit

Foto av guiderna som fikar vid Norrvikens båtvarv.

Fikapaus vid Norrvikens båtvarv. Anders Djerf, Lars-Gunnar Wallin, Ulla Wallin, Anette Hallsenius, Eva Ekeroth och Eivor Larsson. Foto: Peter Ekeroth.

Vätö är ön som är känd för sin utmärkta granit. Den vanligen röda graniten har använts till uppförandet av flera kända byggnader, särskilt i Stockholm: Riksdagshuset, Operan, Tändstickspalatset och Sofia kyrka. Även till konst och utsmyckning har graniten varit populär. Carl Milles var en av de konstnärer som uppskattade Vätögraniten och använde den till exempel till kolonnen som skulpturen Bågspännaren är placerad på utanför Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Foto av guiderna i Vätö kyrka.

Vätö kyrka. Foto: Peter Ekeroth.

Till ön gick årets fortbildning för oss guider. Vi började i kyrkan som ligger strax efter brofästet och vars äldsta delar sannolikt uppfördes redan på 1300-talet. Där fick vi en mycket intressant visning av kyrkvaktmästaren. Kyrkans dopfunt är ännu äldre än kyrkan, från 1100-talets senare del. Där fanns också en gammal träskulptur av S:t Göran och draken som sannolikt har Storkyrkans i Stockholm som förebild.

Kyrkvaktmästaren demonstrerar bänkarna som användes vid vigslar förr. Foto: Peter Ekeroth.

Kyrkvaktmästaren demonstrerar bänkarna som användes vid vigslar förr. Foto: Peter Ekeroth.

Trots att kyrkan ligger vackert vid Vätösund, men vädret var blåsigt och kallt, trots solsken, och inbjöd inte till fika utanför kyrkan vid Vätösund.

Istället begav vi oss till nästa stopp som var Norrvikens båtvarv, ett gammalt varv som byggde fina träbåtar. Varvet var i gång från 1919 till så sent som 2011. Vi hade tur och råkade på ägaren som lät oss titta in.

Norrvikens båtvarv är en riktig skattgömma. Foto Peter Ekeroth.

Norrvikens båtvarv är en riktig skattgömma. Foto Peter Ekeroth.

Efter besöket var det dags för lunch. På slingriga vägar tog vi oss fram till Norrgärdets restaurang som ligger vackert på sydöstra Vätö där vi åt fantastiskt god pizza.

Därefter bar det av till Ivarsudde där Birkagården i Stockholm bedriver sommarkoloni. Där vi fick en rundvandring och berättelser om såväl sommarkolonins tillkomst som om hur verksamheten bedrivs. Några nyfikna barn kom också och berättade glatt om sina äventyr på kolonin.

Kolloledaren Alice, som själv varit där som barn, berättar om verksamheten. Foto: Peter Ekeroth.

Kolloledaren Alice, som själv varit där som barn, berättar om verksamheten. Foto: Peter Ekeroth.

Så är ännu en fantastisk fortbildningsdag till ända, den nionde i ordningen, och vi guider har blivit ännu lite kunnigare. Sådan tur vi har som får uppleva så mycket!

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.