Nu är våren här. Träden har ljusgröna små blad och såväl naturen som rabatter sprakar av blomsterprakt. I min cykelkorg har ett koltrast par satt bo. Kanske en fågelvariant av ett annat vårtecken – husbilar?
Ett annat vårtecken är besökarna som hittar till Norrtälje. Än märks de inte av särskilt mycket. Gatorna var rätt folktomma när damerna på bilden guidades runt i staden av Eva Ekeroth. Men det är bara lugnet före stormen, snart lär de fyllas av turister och sommargäster.
Vårt eget vårtecken är annars Anders Djerfs sommarvandringar som nu är i full gång. De pågår hela sommaren. Den sista sker den 12:e augusti. Tid, plats och annan praktisk information om varje vandring hittar du under Kommande guidningar.
Vandringarna har olika teman:
Hus med historia
Med samling på Lilla Torget berättar Anders om Wallinska gårdarna, Stadshotellet och torget som urgammal handels- och mötesplats. Till stadsläkarens villa med mycket snickarglädje, husen längs ån, Nordströmska gården och gamla brandstationen, gamla rådhuset vid Stora torget, Brantes gård med flera och avslutning vid Gevärsfaktoriet/Roslagsmuseet.
Gevär, tändkulemotorer och livlig sjöfart
På den här turen går vi till åmynningen och hör om den forna livliga aktiviteten i hamnen, om s/s Norrtelje och Åbotrafiken. Uppströms ån om de gamla vattenkvarnarna, elverket och faktoriets borrkvarn. Till Gevärsfaktoriet, grunden till att Norrtälje blev stad 1622. Vi avslutar med att gå upp till Pythagoras, ett av landets mest betydelsefulla levande industriminnen.
Badortsepoken
Vi går till Societetsparken där vi får höra om den blomstrande badortsepoken, 1844–1938. Om stadsläkaren Palmgrens upptäckt av den undergörande verkan av leran från Kvisthamraviken, varmbadhus, baderskor, hälsosamma promenader, mässingsorkester i parken. Berömda artister som kom från huvudstaden. Med de många inskrivna badgästerna skapades välstånd i staden. Pensionaten fylldes, arbete fanns för kvinnorna.
Offentlig konst i Norrtälje
Anders Djerf berättar om den offentliga konsten i stadskärnan: Havsstenen, Klara Kristalovas skulpturgrupp ”Flickan som försvann”, Ruriks skepp, mosaiken på Posthuset, pigan Mathilda vid Sparbanken och mycket mer.
Litterär vandring längs ån
Vi tar oss i lugn takt upp längs Norrtäljeån och får höra om författare och skribenter som verkat och inspirerats av Norrtälje och dess kustland, bland andra Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Nils Ferlin, Tove Janson och John Ajvide Lindquist. Ett urval av deras texter citeras. Avslutning i Faktoriparken.