Rodens Ullbruk fick besök av Norrtäljeguider

Annkristin Hult, vd för ullbruket och en av grundarna, visar hur kardningen av ullen går till. Foto: Eva Ekeroth.

Norrtäljes guider vill hela tiden hitta nya besöksmål att visa sina gäster. Därför måste vi ständigt fortbilda oss och besöka nya platser. Denna gång blev det Rodens Ullbruk, centralt beläget i kommunen, på Nordrona, ett stenkast från Stora Coop. Där har de tagit hand om ull från när och fjärran, eller åtminstone från hela landet, sedan september förra året.

Annkristin Hult brinner för ull. Hon har arbetat med ull och hantverk hela livet och har skrivit en bok om ull. Hon säger att intresset för får och ull har ökat, men att det finns få ställen att lämna ullen till. Det gör att mängder av ull kastas. Sverige hade tidigare beredskapslager med ull, men inte längre. Något som blev uppmärksammat under pandemin och som de oroliga tiderna kanske kan göra att det blir ändring på.

När Annkristin Hult gick i pension fick hon själv möjlighet att bidra till att minska svinnet genom att starta ullbruket. Dit kan fårägare lämna sin ull och få den tvättad och spunnen. Maskinerna är nya och specialbeställda och personalen har fått lära sig hur de fungerar genom att prova sig fram.

Dels spinner de garn av ull de köper in av lokala fårbönder och säljer i spinneriets butik, och dels tar de emot ull från fårägare över hela landet mot betalning. När vi var på besök var det åländska får som fick sin ull förvandlad till garn.

Rodens Ullbruk ordnar också kurser och föreläsningar för att sprida kunskap om ull. Väl värt ett besök!

Vill du också lära dig mer om Norrtälje, dess historia, kultur och sevärdheter så kan du följa med på en guidad tur under sommaren eller boka en av våra guider för en egen visning. Trevlig sommar!

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.