Händelserikt i turistbranschen i Norrtälje

Lars-Gunnar Wallin, Ingela Jansson, Eva Ekeroth, Eivor Larsson, Anders Djerf och Anette Hallsenius. Foto: Ulla Wallin

Turistsäsongen 2023 får nog sägas vara över vid det här laget. Även om julmarknader och andra evenemang fortfarande lockar besökare till Norrtälje.

Det betyder inte att det är händelselöst i turistbranschen i Norrtälje. Tvärtom har kommunen, liksom Österåker, med kort varsel sagt upp avtalet med Visit Roslagen, det destinationsbolag som för närvarande bemannar turistbyrån. Vad som händer med den och vem som ska göra vad i besöksnäringen i Norrtälje framöver klarnar förhoppningsvis under de närmsta månaderna. Allt måste ju vara på plats före sommaren.

Vi guider ägnade, som vanligt, en heldag under sommaren till fortbildning. Denna gång var det Norrtälje stad som var målet för dagen. Det händer mycket i staden så vi behövde verkligen en uppdatering. 

Anders Djerf berättar om sin morfars, Harald Lindberg, konstverk. Foto: Eva Ekeroth

Dagen började vid Norrtälje tingsrätt där det inte var själva tingsrätten utan de två stora berättande och bemålade träreliefer av roslagskonstnären Harald Lindberg som möter besökarna i entrén. Målningarna är från 50-talet och satt på väggarna i entrétrappan i den gamla tingsrätten.

Vi fortsatte sedan till sjukhuset, som har turen att ha en enorm fresk av samma konstnär på väggen i sitt konferensrum. Med hjälp av vår medlem Anders Djerf, som också är barnbarn till konstnären, lyckades vi identifiera en rad platser och händelser ur historien i konstverket. 

Från sjukhuset tog vi oss direkt till Roslagsmuseet som öppnade igen i våras efter flera års nedstängning och renovering. På museet fick vi en guidad visning av museets personal. 

Sedan var det dags för lunch som intogs på Bergsstugan, med fantastisk utsikt över staden.

Stärkta av den goda maten och en kopp kaffe begav vi oss ner till hamnen. Där promenerade vi runt och bekantade oss med de nya kvarteren, såväl de som var klara som de som inte ens börjat byggas än. 

Leklusten kommer fram i den fina lekparken i nya hamnområdet. Foto: Eva Ekeroth

Som avslutning på dagen passade vi på att söka upp ett urval av de skyltar med Norrtäljehistoria som kommunen satt upp längs ån. Eva och Hans Landberg har gjort ett fantastiskt arbete med att ta fram informationen till Å-promenaden.

Trötta men nöjda begav vi oss hemåt efter en intensiv och lärorik dag.

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.