I slutet av sommaren var det dags för Norrtäljeguidernas årliga fortbildningsdag. Denna gång var det Länna, Penningby och Bergshamra som skulle utforskas.
Dagen började i Länna kyrka som byggdes på 1300-talet. Den är vackert belägen i sluttningen mot kyrksjön. Vid sjöns strand ligger en kyrkbåt till beskådande och påminner om att det inte alltid varit vägar och bilar som varit bästa sättet att transportera folk på.
Att åka genom kyrkbyn är som att förflytta sig mer än hundra år tillbaka i tiden. På en krokig grusväg färdas vi förbi röda stugor med vita knutar, stengärdsgårdar, åkrar med vajande säd och blommande ängar.
Vi gör också en kort visit i prästgården med ett dass med plats för flera personer. Vem vet vilka väsentligheter som avhandlades där?
God lunch åt vi på Marholmen, i matsalen som smyckats med takmålningar efter Elsa Beskows skisser.
Penningby slott har öppna guidningar under sommaren så vi passade på att följa med på en tur.
Den något märkliga arkitekturen på slottet, som började byggas någon gång i slutet av 1400-talet, förklaras av en brand på 1800-talet då taket förstördes. Numera får man leta efter vattnet i ån som ringlar förbi, men vi tiden för slottets byggnad låg det vid en viktig vattenled som förband Östersjön med Upplands inre delar.
Från Penningby begav vi oss vidare till Bergshamra. Kvarngården måste vara en av de mest välskötta hembygdsgårdarna i Uppland, eller kanske i hela Sverige. Här finns en gammal vattenkvarn som anlades på 1700-talet. Intill kvarnen finns mjölnarens bostad. Båda är välbevarade och visas under somrarna. Vi blev visade runt av Pelle Signal, styrelseledamot i Länna hembygdsförening som ansvarar för skötseln av både
Kvarngården och Morastugan, en timrad parstuga från 1800-talet med något så ovanligt för Uppland som dalmålningar. Fantastiskt vackra och välbevarade målningar.
Det var en lång och fullspäckad dag. Mycket nytt och spännande har vi lärt oss och är nu ännu bättre rustade för kommande guidningar.
Eva Ekeroth