Guidesommaren 2015 i full gång

Foto av Anders Djerf som guidar i Norrtälje.

Anders Djerf guidar på Skvallertorget med Nordströmska huset i fonden.   Foto: Lars Berg

Sommaren har kommit till Norrtälje och sommargästerna med den. Anders Djerf är i full gång med sina vandringar i Norrtälje och från början av juli kan du följa med Anette Hallsenius på vandringar på Singö. Tid och samlingsplats hittar du under rubriken Kommande guidningar.

Läs Anders Djerfs blogg här nedan:

”Efter ett par inledande vandringar med sparsamt deltagande tog det ordentlig fart med säsongens andra ”Människor och hus med historia i Norrtälje” tisdag 23 juni: 23 deltagare! Mycket tack vare stor artikel i Norrtelje Tidnings ”Helg” 18 juni. Och att det äntligen var det perfekta ”vandringsvädret”. Uppehållsväder, inte regnbyar och starka vindar, mild temperatur. Det ska heller inte vara för varmt! Hittills i år har i alla fall alla stadsvandringarna kunnat genomföras.

Ska det bli sommarens trend? Antal deltagare lika med datumet? – det är i så fall lite illavarslande för alla de stadsvandringar jag har i början av månaderna … Men betyder det också att jag får 26 deltagare på fredag? Den som lever får se.

Det känns skönt att ”ha fått upp farten” och ha ett flyt – att kan fylla gott och väl en och en halv timme med stadens historia och berättelser om några av dess färgstarka invånare genom åren, utan att läsa innantill i manus! Men det finns också en poäng att då och då läsa ordagrant ur källorna. Jag hittar mer och mer intressant i äldre norrtäljelitteratur. Det tidiga 1900-talets hembygdsforskare var mycket ambitiösa!

Nog finns ett och annat exakt årtal som man behöver ”fusklapp” till – men det kan också bli för mycket årtal och siffror för publiken.

Intresset hos deltagarna är stort, ofta finns någon som kompletterar med egna upplevelser när vi kommer till tidigare industrimiljöer t ex. Då kan guiden ta en liten berättarpaus! Som senast på Skvallertorget: där fanns deltagare med personliga minnen från besök i den då mycket välsorterade färghandeln – som Torsten Nordström lät sin kunniga personal sköta, medan han själv helt kunde gå upp i sin samlarvurm!

Välkommet är att leda deltagarna till undangömda, men fascinerande miljöer, att låta gruppen komma in på gårdar många aldrig dristat sig in på – ”man vill ju inte störa”. Nyckeln är de personliga kontakter jag har haft turen att få, både under upptäcktsfärder på egen hand och under mina många vandringar, med de som bor eller arbetar i miljöerna.

Välkommen att komma med mig och upptäck att Norrtälje är så mycket mer än en busstation och opersonliga handelsområden. Till varje vandring har jag ofta hittat något nytt att berätta! Den småskaliga staden finns kvar – fylld med historia!”

Anders Djerf

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.