Norrtäljeguide, till din tjänst!

Vi har något att berätta! Vi har något att visa er!

Besöksnäringen blir allt viktigare, inte minst på landsbygden och i glesbygden. Kultur- och samhällshistoria, djupare kunskap om flora, fauna och geologi engagerar allt fler.

Och Stockholms läns största glesbygdskommun är Norrtälje. Kanske inte själva staden Norrtälje kan kallas glesbygd, men stora delar söder, väster, och inte minst norr och öster därom. Till ytan nära en tredjedel av Stockholms läns yta. Av Roslagens skärgårds alla öar ligger nära 9000 (!) i Norrtälje kommun, många är bebodda – och inte minst de bofasta på öarna utan landförbindelse känner minsann ofta av att bo i glesbygd.

”Jag kommer till sommaren” säger vänner som verkar tro att skärgården är stängd mer än halva året! Men det går att hitta pärlor att besöka året om, bara man vill låta sig inspireras t ex av oss nydiplomerade guider. T ex så har Lyckhems skärgårdspensionat, i Skeppsmyra långt söderut nere på Björkö, med stor framgång serverat hemlagat julbord de senaste åren – inte vinteraktivitet ny för min lokala hembygd.

Fr o m söndag 12 december 2010 finns nu elva Auktoriserade Norrtäljeguider med diplom, efter en hel termins studerande av hela kommunen. Stimulerande studiebesök, givande röstövningar, guidepraktik både ute och inne, däremellan självstudier har fyllt höstterminen. Huvudman har varit Väddö Folkhögskola.

I denna allra första grupp aukt. Norrtäljeguider har var och en sin unika geografiska förankring i kommunen, exempel Rimbo, Finsta, Rådmansö, Björkö-Arholma, Grisslehamn, Singö, Häverö och Norrtälje stad. Men med utbildningens hjälp har vi fått goda möjligheter att guida i alla delar av kommunen.

Har du en grupp som vill veta mer trakten ni besöker? Engagera då en Norrtälje-guide!Här finns vi nu, 11 guider, sugna på olika uppdrag. Här på vår hemsida för Auktoriserade Norrtäljeguider, kommer vi att berätta vad vi kan göra för dig, hur man engagerar oss m m.

Anders Djerf

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar