Stadsvandra bland Norrtäljes kulturarv!

Det finns alltid en historia. Staden gömmer på sin. Orsakssamband som behöver tid och lite hjälp för att upptäckas. Inte sällan blir staden när den blir förklarad en ren aha-upplevelse! – och det kan gälla andra miljöer också, förstås. Men man måste ta sig tid att stanna upp en stund. Med guidens hjälp på stadsvandringen öppnas världen bakom fasaderna och det gläntas på portarna till historien.

Dessa orsakssamband och bakgrundshistorier till varför det är som det är idag, kan många gånger vara värdefull kunskap när det gäller att försvara vårt gemensamma kulturarv från klåfingriga exploatörer och byggherrar. Det är mycket på gång i Norrtälje, och en hel del finns att slå vakt om. Tillsammans utvecklar vi vår känsla för just denna bygds särprägel och årsringarna generationers liv avsatt. Med kunskap kan vi skapa opinion till försvar för kulturarvet!

Är du ny i kommunen, eller har du bott här länge utan att reflektera över historien? Gör Norrtälje ännu mer till Din stad genom att veta lite mer om dess bakgrund! Gräv där du står!

Några som verkligen grävt där de stått är vännerna kring Pythagoras Industri¬museum, som är bland de mest unika verkstadsindustrier som räddats i Sverige, med inte bara maskiner utan också arkiv och kontor bevarat. Från den otroliga röra allt var i när man började 1989 till dagens föredömligt levande industrimuseum, med många maskiner i drift, med kafé och museishop, arbetarbostad och ”Barnens Pythagoras” har det krävts tusentals ideella timmars arbete! På Pythagoras har flera av oss Norrtäljeguider hoppat in och guidat den gångna sommaren.

Eva Ekeroth guidar på Pythagoras

Eva Ekeroth guidar på Pythagoras

Här vid det levande Pythagoras avslutar jag gärna mina stadsvandringar. Men en viktig del av Norrtäljes kulturarv sover en sorglig törnrosasömn: Roslagsmuseet. För att peka på detta museums stora betydelse och att det snarast måste ges möjlighet att åter öppna inleder jag mina Stadsvandringar på Roslagsmuseets gård.

Det är ett sorgligt kapitel i denna stads nutidshistoria, detta att Norrtälje kommun ännu efter fyra år inte fått Gevärsfaktoriets 1700-talsbyggnad färdigrenoverad, och under tiden är de historiska samlingarna inlåsta i magasin, oåtkomliga för allmänheten. Till detta kommer att under 2011 har även Stadsarkivet behandlats uppseendeväckande illa, genom att flyttas till alltför trånga, ej ändamålsenliga lokaler!

Det finns ändå mycket att se och upptäcka i Norrtälje!
Välkommen på min stadsvandring, den 15 oktober i ”Konstens och Industri-minnenas Norrtälje”!

Anders Djerf

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar