Sommar och kulturarv

Guiderna Ingela Jansson, Eva Ekeroth, Eivor Larsson, Lars-Gunnar Wallin, Anders Djerf och Anette Hallsenius framför Edsbro masugn.

Guiderna Ingela Jansson, Eva Ekeroth, Eivor Larsson, Lars-Gunnar Wallin, Anders Djerf och Anette Hallsenius framför Edsbro masugn.

Så har ännu en sommar gått. Trots pandemin har denna sommar ändå varit lite mer normal än den föregående. Och än är inte chansen över att få sig lite kultur till livs.

På Kulturarvsdagen, söndag den 12 september, kan du träffa oss, och många andra föreningar, på olika ställen i Norrtälje kommun. Du kan följa med Ingela Jansson på en vandring längs ån, samling vid Ruriks plats kl 14, eller så kan du bege dig till Singö och få en rundvandring av Anette Hallsenius. Även henne träffar du klockan 14 vid Singö skola. Titta gärna i programmet för mer information och för att se vilka övriga aktiviteter du kan delta i.

Guiderna får en visning av Björksätragården.

Guiderna får en visning av Edsbro hembygdsförenings ordförande Karl-Erik Jansson.

Som vanligt har vi guider ägnat sommaren att fortbilda oss. Den årliga utflykten gick i år till Edsbro och Skebo. Vi började med en snabbtitt på några resta stenar vid Åsbyvägen. Sedan bar det av till Åsavallen, den stora fina hembygdsgården i Edsbro, där vi fick en rundvandring av representanter för Edsbro hembygdsförening.

Från stigluckan vid Edsbro kyrka provar Eva Ekeroth att predika för folket, eller åtminstone för guide-kollegorna.

Från stigluckan vid Edsbro kyrka provar Eva Ekeroth att predika för folket, eller åtminstone för guidekollegorna.

Från Åsavallen begav vi oss vidare till Edsbro kyrka där det sägs att den heliga Birgittas far och bror hållit ting. I portalen vi gick igenom på väg till kyrkan finns en stiglucka som gick att nå via en smal och brant trappa. Väl där uppe har man chansen att tala till folket genom luckan, något som kringvandrande munkar gjorde på medeltiden.

Smedjan i Edsbro.

Smedjan i Edsbro.

Nästa anhalt var Edsbro masugn med tillhörande smedja. Masugnen är den enda bevarade i Stockholms län. Smedjan blev visade av samma kunniga representanter för hembygdsföreningen som vi träffade vid Åsavallen.

Ola Hjelm visar oss runt på Skebo bruk. Här vid brukets utgrävning.

Ola Hjelm visar oss runt på Skebo bruk. Här vid brukets utgrävning.

Dags för fika med hembakt vid Gamla hotellet i Edsbro, där vi också hann med en snabbtitt på konstutställningen. Där ställde bland andra ägaren Ola Hjelm ställde ut sin fotokonst.

Därefter tog vi oss vidare till Skebo bruk, vilket också var målet för järnet från Edsbro. Ola Hjelm följde med och visade oss brukets museum och visade också den nyligen renoverade bron vid Skedefallen samt de pågående utgrävningarna av numera överväxta delar.

Trötta, men nöjda och mer bildade än när vi kom, begav vi oss hemåt efter en lång, men trevlig dag.

 

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.