En sommar vi minns

Foto av Albert Engströms ateljé i Grisslehamn

Albert Engströms ateljé i Grisslehamn. Foto: Peter Ekeroth.

2018 var sannerligen en sommar som kommer att skriva in sig i historieböckerna. För oss som gillar värme var sommaren perfekt – men det var också en ständig påminnelse om klimatförändringarna och dess orsaker.

Så värst mycket till guideväder var det dock inte. Inte många orkade ens tänka på att ta en guidad tur till något sevärt mål. Badstranden, eller en vilstol i skuggan, var det enda tänkbara för de flesta.

Vi guider låg dock inte på latsidan. Trots värmen ägnade vi, som vanligt, en heldag åt fortbildning på spännande utflyktsmål i kommunen. Denna gång var det Grisslehamn och Älmsta vi tittade närmare på.

Foto av Seija Rahm som berättar om Albert Engström. Foto: Peter Ekeroth.

Seija Rahm berättar om Albert Engström. Foto: Peter Ekeroth.

I Grisslehamn blev vi visade Albert Engströms ateljé, som också fungerar som sjömärke, och hans bostad som numera är museum. Guide var vår egen medlem Seija Rahm, som tjänstgör som guide där på somrarna. Vi fick höra många roliga och intressanta berättelser om Albert Engström och hans gäster.

Foto av Birgitta Lagerkvist Svensson som berättar om tillkomsten av Grisslehamns kapell som bland annat har fina interiörmålningar av Harald Lindberg, morfar till vår guide Anders Djerf. Fotot är taget av Peter Ekeroth.

Birgitta Lagerkvist Svensson berättar om tillkomsten av Grisslehamns kapell. Foto: Peter Ekeroth.

Från muséet gick vi en kort promenad till Grisslehamns kapell där Birgitta Lagerkvist Svensson berättade om kapellet som inte alls tillhör kyrkan utan Grisslehamnsborna. I kapellet fick vi bland annat se fina interiörmålningar av roslagsmålaren Harald Lindberg, morfar till vår guide Anders Djerf

Efter en god lunch på restaurang Ankaret i Älmsta styrde vi kosan mot Roslagens sjöfartsmuseum som i år firar 80-års jubiléum.

Ingela Jansson, Bo Persson, Eva Ekeroth, Lars-Gunnar Wallin, Eivor Larsson, Anders Djerf, Seija Rahm och Anette Hallsenius. Foto: Peter Ekeroth

Ingela Jansson, Bo Persson, Eva Ekeroth, Lars-Gunnar Wallin, Eivor Larsson, Anders Djerf, Seija Rahm och Anette Hallsenius. Foto: Peter Ekeroth

Här kan man lära sig det mesta om Roslagens sjöfartstraditioner. Man kan också se fina modeller av segelfartyg och kanske lära sig skilja en brigg från en skonare.

Foto av Anneli Lennartsson, Kista hembygds- och fornminnesförening, som visar runt på Kista hembygds

Anneli Lennartsson, Kista hembygds- och fornminnesförening, visar runt på Kista hembygdsgård. Foto: Eva Ekeroth.

Sista anhalten på vår utflykt var Kista hembygdsgård, som inte är något litet torp utan en hel bondgård. Där berättade Anneli Lennartsson om familjen som drivit jordbruket och hur det hamnat i Väddö hembygds- och fornminnesförenings ägo.

Foto av brännvinsbod och midsommarstång på Kista hembygdsgård.

Kista hembygdsförening. Foto: Peter Ekeroth.

 

Efter denna intressanta dag är vi fyllda av inspiration och längtar redan till nästa sommar.

Eva Ekeroth

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.