Utnyttja sommaren och lär dig mer om Norrtälje

Foto av Sara Heine som guidar Norrtäljeguider på besök i Sigtuna. Fotograf Peter Ekeroth

Sara Heine guidar Norrtäljeguider på besök i Sigtuna. Foto: Peter Ekeroth

Varför inte ta chansen att lära dig något nytt? Följ med vår guide Anders Djerf på någon av hans temavandringar i Norrtälje stad, eller boka en egen guide som visar dig det du önskar i Norrtälje kommun.

För att få ny inspiration reste Norrtäljeguiderna på besök till Sigtuna. I höstas hade vi besök av Sigtunas guideförening och nu var det vår tur att besöka dem. Vädret var svalt men humöret på topp när vi fick en historisk vandring genom Sveriges äldsta stad med kyrkor, ruiner och gamla vackra trähus.

Jämfört med Sigtuna, som Erik Segersäll beordrade skulle byggas år 970, är Norrtälje en ung stad. År 1622 fick byn Tälje stadsrättigheter. Men det betyder inte att det inte fanns bebyggelse på platsen tidigare. Vid tiden för Sigtunas grundande var även Roslagen befolkat. Det fins gott om lämningar från Vikingatiden runt om i Roslagen. Norrtälje var den naturliga porten mot öster. I Norrtäljeviken mynnade den mer än 1 000 år gamla sjöleden Sjuhundraleden. Via den kunde människor ta sig från Uppsala till Östersjön.

Enligt Nestorkrönikan gick bud från Ryssland till Roslagen 862 med vädjan om att någon skulle komma och styra över det stora landet i öster. Trakten kring dagens Norrtälje var alltså vida känd.

Så om Norrtälje finns mycket att berätta och kommunen är stor. Det är inte bara Norrtälje stad som är sevärd. Kommunen sträcker sig från Riala i söder till Singö i norr och österut finns mer än 10 000 öar att upptäcka. Vi i Föreningen auktoriserade Norrtäljeguider är utbildade för att guida i hela kommunen. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Eva Ekeroth

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.