En Norrtäljeguide summerar sommaren

Foto av grupp som guidas av Anders Djerf på Brantens gård.

Anders Djerf berättar på ”Brantes Gård”, vid Tullportsgatan, under en av sommarens guideturer.

En intensiv sommar summeras. När man som jag både är Norrtäljeguide och aktiv konstnär i Roslagen gäller att lägga pussel med dagarna i kalendern. Med ett flertal bokade stadsvandringar i Norrtälje under våren, sommaren och nu i höst och tolv vandringar öppna för allmänheten har det blivit många långa Norrtäljeresor för mig, som har boende dels på Björkö-Arholma och dels i Årsta söder om Stockholm.

Samtidigt har jag under sommaren 2014 ställt ut min konst vid fyra tillfällen på fyra olika orter, under kortare eller längre perioder.

Vårt arbetsområde som guider är stort. Med en kommun som till ytan omfattar en tredjedel av Stockholms län finns så mycket att visa. Vi vill gärna ta besökarna till sevärdheter utanför centralorten, som Häverö Prästäng, norr om Hallstavik, Matts-gården på Singö, Björkö-Arholmas redargårdar och Riddersholms naturreservat.

Men störst är ännu efterfrågan på stadsvandringar i Norrtäljes centrala delar.

Särskilt roligt var det att under en av vårens första bokningar få guida andraklassarna i Parkskolan i Norrtälje, 33 härliga, pigga 9-åringar. Det skulle vara roligt att få träffa dem igen om ett år och höra vad de minns av de delar av stadens historia vi tittade på. Kanske väcktes någras intresse att forska vidare?

Den största grupp jag haft var över femtio personer, en specialkomponerad vandring för anställda vid Kinnarps kontorsmöbler. Huvudkontoret i Stockholm med många anställda gästade Norrtälje, där man har ett av sina ”inredningshus”. Runt om i Sverige har de 49 stycken!  Nu fick jag tillfälle att visa pärlor i centrala Norrtälje, flera  okända även för dem på lokalkontoret!

Senaste guidningen var min första i chartrad buss. Sparbankernas Banks seniorer kom resande med 42 personer från Stockholm. Den äldsta i gruppen var en pigg 90-åring. Introduktion till Roslagen i bussen. Efter fika och macka på Åtellet vandring i lugn takt och utan trappor, för att passa rullator.

De öppna vandringarna är mycket väderkänsliga. Det verkar som många som tänkt låta sig guidas saknar både stövlar och regnjacka, och har inte ens paraply, och många vill inte chansa på att det slutar regna. Det finns ofta möjligheter att komma under tak. Jag har själv stått under mitt paraply och berättat vidare medan gruppen fått skydd under ett tak tills det gått över.

När nu turistströmmen börjar minska i Norrtälje skiftar jag till att guida Skulpturvandringar (”S”) och Arkitekturvandringar (”A”)  i Årsta samt till okända rum i Johanneshov (”J”) . När detta skrivs återstår sju vandringar i Årsta och Johanneshov, 30 sept. kl 13.00 (S), 2 okt. kl 13.00 (J), 6 okt. kl. 17.00 (J), 15 okt, kl 15.00 (S) , 21 okt kl 17.00 (A), 25 okt. kl 12.00  (S),och 27 okt kl. 13.00 (A).

Information om dessa Årsta- och Johanneshovsvandringar finns i Evenemangskalendern på ABF Stockholms sidor på nätet. Välkommen att delta!

Anders Djerf

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar