Utnyttja vädret till att upptäcka Roslagens pärlor

Foto av Viksbåten

Viksbåten på Erikskulle friluftsmuseum

Trots att det är mitt i juli vill värmen inte riktigt infinna sig. I havet är det mest barn som badar, inte många vuxna vågar sig i. Vi som har turen att befinna oss vid kusten har dock, som vanligt, fått mindre regn och mer sol än många andra.

Bland det bästa med sommaren för mig är Friskis & svettis utegympa. Att få ligga på en gräsmatta och göra sit ups i stället för på ett dammigt och svettigt gympagolv är lycka för mig. Hittills har bara ett pass ställts in på grund av regn, så jag klagar inte.

Fördelen med regnet är att det redan finns kantareller i skogen. En tur i skogen för att plocka svamp eller blåbär är ett bra alternativ till badstranden. En del tar fram hammaren och sätter igång något byggprojekt, andra gräver i trädgården, läser en bok eller löser sudoku och korsord. Men varför inte passa på att ta del av det kulturella och historiska utbudet i Norrtälje med omnejd?

Förra sommaren besökte jag vikingabyn Storholmen för första gången. Det var ett fantastiskt ställe. Hit reser entusiaster från hela landet, ja till och med från andra länder för, för att leva som vikingar under några veckor på sommaren. De bygger hus och båtar, ägnar sig åt hantverk och djurskötsel på vikingavis och alla delar gärna med sig av sin kunskap till besökarna.

Båtbyggarna i vikingabyn hade byggt en kopia av Viksbåten, en båt från slutet av vikingatiden. Originalet kan du se på Roslagens eget Skansen, Erikskulle friluftsmuseum. Båten är ett klinkbyggt roddskepp av ek. Det är den enda bevarade båten från svearnas kärnområde från denna tid. Förutom båten kan du här se gamla byggnader och föremål.

Norrtäljes motsvarighet till Hallwylska palatset, Nordströms museum, är ett annat orignellt museum du inte får missa. Det är inte öppet så ofta, men nu under sommaren visas det några gånger i veckan. Färghandlare Torsten Nordström var en samlare utöver det vanliga. Att en enda person kan samla på sig så mycket är fullständigt ofattbart.

Pythagoras industrimuseum är ett självklart besöksmål. Museet är unikt i sitt slag. Här har tiden stått stilla. Det ser ut som om arbetarna bara gått för dagen och väntas komma tillbaka i morgon. Och skulle de göra det är det faktiskt bara att köra igång verksamheten igen. Maskinerna fungerar och ritningar finns på kontoret. Det ger inte bara en inblick i hur fabriken fungerade utan också i arbetsmiljö och levnadsförhållanden för arbetarna.

Skulle inte detta räcka kan du alltid anlita någon av oss guider så kan vi ta med dig och dina gäster på en spännande tur.

Trevlig sommar!

Eva Ekeroth

Om Admin Guide Webplats

Webplats för Föreningen Auktoriserade Norrtäljeguider, bildad december 2010.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/a/9/8/norrtaljeguide.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera